sprawdź, co dzieje się w Twoim mieście

Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 1998 of /var/www/vhosts/ambient.org.pl/includes/theme.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 2061 of /var/www/vhosts/ambient.org.pl/includes/theme.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/ambient.org.pl/includes/menu.inc).

Spiżarnie pełne słoików z marynatami, czyli rzecz o tym, jak zachować na dłużej smak jarzyn i nieimportowanych owoców

Kura domowa to miano, które zazwyczaj przysługuje kobiecie prowadzącej dom, wychowującej potomstwo i przygotowującej wyśmienite obiady. Taka gospodyni ma wbrew pozorom ręce pełne roboty, bo niektóre czynności wykonuje nieco dłużej niż tzw. kobieta pracująca.

Otóż, pani, która zajmuje się domem ma czas, żeby przyrządzić marmoladę z wiśni, a to jak wiadomo, wymaga więcej nakładu czasu niż wyjście do sklepu po gotowy produkt. Z czasem taka kura domowa pozyskuje wiedzę, której mógłby jej pozazdrościć niejeden szef kuchni, a przepisami bądź poradami kulinarnymi może się dzielić z resztą świata na własnym blogu czy branżowych witrynach internetowych. A kto wie, może przepis na podgrzybki w zalewie octowej zrobi w sieci sporą karierę (przepisy na pogdgrzybki w zalewie octowej).



Gospodyni żyje rytmem wyznaczonym przez pory roku. Wiosenna pora to czas, kiedy na stołach goszczą tzw. nowalijki. Każda racjonalnie myśląca matka doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dzieci nie powinny jeść świeżych ogórków, bo one są w stanie wywołać niechciane reakcje ze strony układu pokarmowego. Na szczęście, kiedy z końcem czerwca zaczyna się gorące lato, to za nim na stoły wkraczają w stu procentach wartościowe produkty rolne. Ponieważ nie przetrwają one zbyt długo, należy koniecznie pomyśleć o tym, jak je zakonserwować. Najlepiej oczywiście skorzystać ze starych, czyli babcinych receptur. Dzięki temu rozwiązaniu niejedna gospodyni uniknęła wsypywania do pysznych powideł sztucznych barwników bądź pozostałych dodatków.

przeczytaj na smacznypl
Author: Stanisław Bobowski
Source: Radisson Blu Hotel, Kraków
Ze zbiorami plonów ziemi kojarzy się również pora jesienna.

Sprawdź również szczegóły w linku (https://www.restylane.com/pl/galderma-report), na pewno uznasz, że naprawdę warto było je poznać. Nie czekaj więc i wejdź tutaj!

To właśnie wtedy grzybiarze udają się do lasu, żeby tam nazbierać koszyk pełen maślaków. Jeżeli taką wyprawę będzie można wliczyć do udanych, to zaraz na półkach w spiżarni znajdą się podgrzybki w zalewie octowej lub słoiki z marynowanymi prawdziwkami. A jeśli ktoś kupi na pobliskim placu targowym świeże dynie, to i z niech przygotuje znakomite i pożywne przetwory. Rzecz w tym, aby nie zrażać się ewentualnymi kuchennymi porażkami. Zawsze można przecież uprościć sobie życie - w końcu suszenie grzybów to także jeden ze sposobów przedłużania trwałości tego warzywa. A sama czynność suszenia nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności, zwłaszcza dzisiaj, gdy w sklepach można nabyć specjalne urządzenia, które wykonują za nas wymienione zadanie.

Na koniec należałoby wspomnieć także o zimie, bo to wtedy najczęściej zajadamy się przygotowanymi latem przetworami. A poza tym widzimy, że suszenie grzybów nie było zajęciem kompletnie bezsensownym. W końcu zupa z dodatkiem własnoręcznie zebranych jarzyn zdaje się smakować trochę lepiej.