sprawdź, co dzieje się w Twoim mieście

Czy łatwo mieć własną winnicę? Jak to można zrobić? Czy to właściwie możliwe?

Pamiętamy to wszyscy, iż jeszcze pewien czas temu polskie wino kojarzyło się niezbyt pozytywnie. Bardziej były to skojarzenia najtańszego wina niż lepszego trunku. Na szczęście dzisiaj jest diametralnie odmiennie, zaś winiarstwo w Polsce przeżywa najprawdziwszą drugą młodość. Wiele osób zastanawia się nad otworzeniem własnej winnicy. Czy to dobry pomysł i czy to właściwie realne?

polecana winiarnia
Największa ilość winnic w naszym kraju jest na południu Polski. Zwłaszcza są to województwa tj. małopolskie, podkarpackie i lubuskie. W niektórych z nich tradycja winiarstwa sięga dawnych czasów. Nie znaczy to jednak, iż nie ma winnic w innych miejscach w Polsce. Dobrym przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli odnosi się do specjalnych warunków, właściwego nasłonecznienia. Stąd także, niezwykle ważną kwestią podczas zakładania winnicy jest najlepiej zlokalizowana działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia trochę pochylona w kierunku południowym, która jest zlokalizowana nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.



Najbardziej korzystnie jeśli taka działka jest jednocześnie osłonięta od zachodu, bo jest w takiej sytuacji lepiej chroniona przed wiatrem oraz burzami. Najlepsza gleba jest gliniasta, na pewno faktycznie nie można zakładać winnicy na terenach podmokłych. Glebę pod winnicę należy bardzo odpowiednio przygotować. Ziemia więc musi być nawożona wapnem oraz obornikiem. Winorośl akceptuje glebę wzbogaconą w azot.
Aby nie robić zbytnio kosztownych błędów najlepiej w kwestii zakładania winnicy zgłosić się do doenologa. Można także spytać się o radę właścicieli już działających winnic. Dzięki poradom specjalistów możemy uniknąć jakichś początkowych błędów, a co więcej zwiększyć szansę, że nasze wino będzie naprawdę jakościowym trunkiem.

Bardzo istotną czynnością jest dobór najlepszych sadzonek oraz odmian winogronu. W naszym klimacie z pewnością lepiej będą pasować odmiany odporne na zimno, jak Bianca czy Seyval Blanc. Są wytrzymałe na różnorodne, niekiedy bardzo złe warunki atmosferyczne. Pamiętając o tego rodzaju podstawach można być pewnym, że nasza inicjatywa może faktycznie się udać, nasze wino będzie smaczne, a klienci poznają naszą markę jako rzeczywiście godną polecenia.